29 de juny del 2007

L ’
a M a r t o r e l l . c o m ,
c a s t r a t?


Aquesta setmana els usuaris de l’aMartorell.com, quan volien fer un comentari, s’han començat a trobar amb aquest missatge: ”El comentari s'ha rebut correctament i es publicarà en breus instants segons les normes ètiques del portal.”

Això suposa un canvi del criteri de que la regulació quedava en mans, i a posteriori, dels administradors del portal o de les entitats que havien publicat una noticia determinada.

D’entrada, el nou procediment em va semblar desaconsellable per vàries raons:

- perquè trencava la immediatesa, amb el risc que la participació anés cap avall

- perquè fer un filtre previ, a part de deixar el debat en mans de la subjectivitat d'una o vàries persones es presta a la lògica desconfiança dels usuaris (més encara pel moment triat: canvi de govern municipal)

- perquè suposarà un munt de feina als administradors del portal

Em consten la neutralitat i les bones intencions dels responsables de l’aMartorell, per la qual cosa la meva reflexió va per un altre lloc: perquè s’ha arribat a aquest punt?

La decisió segurament ha estat fonamentada en la voluntat d’aturar a uns (pocs) terroristes verbals que gairebé sempre anaven en el mateix sentit: insults cap a tot el que sonés a progressisme o esquerra i expressions masclistes i xenòfobes.

Però clar, tallant a aquests es talla a tothom. Que és potser el que els terroristes volien: acabar amb el debat en una ciutat que històricament n’ha estat mancada i que ha vist com als darrers anys tothom començava a dir el que pensava.

Jo personalment he rebut més d'un comentari ofensiu, però això rai. M'ho prenc com quelcom inevitable, com a persona que soc (més o menys) coneguda.

El problema és el de sempre: la llibertat d’expressió molesta als fatxes sociològics (que no cal que militen a l’extrema dreta per ser-ho) i, davant la impossibilitat de destruir-la el que fan és distorsionar-la escampant mentides. Losantos o Acebes ho fan a Espanya; algun anònim comentador, a l’aMartorell. El resultat? Un diàleg confús del que és complicat treure l’aigua clara.

No castrem el debat. Hi ha altres solucions menys dolentes per moderar-lo (nicks registrats?). Tampoc podem demanar als responsables del portal (cibervoluntaris autèntics) un esforç sobrehumà, la regulació ha de ser quelcom compartit.

Del que es tracta és de que això no sigui el començament de la fi d'una eina ciutadana que (una vegada desbrossada la porqueria escampada pels difamadors de sempre) ha suposat fins ara un espai per un intercanvi molt enriquidor.

Salut i una abraçada,

Toni Mantis
mantis.llobregat.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada