27 de febrer del 2010

Estafa a Martorell? Sex Pistols i canvi climàtic

L’ajuntament programa un fals “documental” sobre el canvi climàtic pel qual un canal britànic va haver de demanar disculpes

Aquest diumenge es tanca la cinquena Mostra del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient a Martorell, amb el suport de l’ajuntament. Una bona notícia, sobre tot venint d’un govern municipal que considera que (per exemple) millorar els marges d’un riu equival a asfaltar-los, per així no haver de gastar en el seu manteniment (ja se sap que la natura és bruta...).

Tot i la bona nova, em va estranyar que s’emetés,  per tancar el Festival, el "documental"  The great global warning swindle (“La gran estafa de l’escalfament global”), realitzat fa tres anys per la cadena de televisió britànica Channel 4 com a resposta a un informe de l'IPCC, l’organisme científic de la ONU sobre canvi climàtic, que establia inequívocament l’origen humà de l’escalfament global, el qual ens està portant a un canvi climàtic que tindrà greus conseqüències si no es fa res per aturar-lo.

El "documental" va tenir un cert ressò en el seu dia entre els negacionistes (del que en vaig opinar també) perquè, tot acceptant que el canvi climàtic s’estava donant, negava que fos degut a activitat humana. Si s’afirmava el contrari era degut a certs “interessos” d’una suposada “industria de l’activisme contra l’escalfament global”.
           
El fet és que el "La gran estafa..." conté inexactituds i manipula algunes opinions, tal com va afirmar al juliol de 2008, l’organisme britànic regulador de mitjans Ofcom, que deia entre d’altres coses que havia trencat les normes sobre "la deguda imparcialitat en assumptes de controvèrsia política i industrial", i que s’havien manipulat les declaracions d’alguns científics perquè es donés la impressió de “estaven d’acord amb la posició del programa sobre el canvi climàtic”. De totes formes, s’afirmava també que el programa no va causar cap dany, perquè "el debat sobre les causes de l’escalfament global estava en gran mesura resolt per la data d’emissió, i el canvi climàtic ja no era un assumpte de controvèrsia política”. Channel 4 va haver de demanar disculpes.

Doncs es veu que alguns si que volen tornar a obrir un debat inexistent, i ara en trobaran ressò a l’Ajuntament de Martorell, que ens vol encolomar un pamflet irrellevant i obsolet. Que a més no forma part del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, sinó que ha estat programat pel govern municipal pel seu compte. Això si que és una estafa.

Hi ha uns interessos que si que estan clars i són els que estan darrera del negacionisme climàtic: els de la indústria petrolera (entre d’altres),  que vol que continuem cremant petroli, tot i els riscos ambientals que això suposa, per no parlar de la dependència energètica o dels conflictes bèl·lics que en comporta. Aquests interessos promouen de tant en tant (a part de "documentals") diverses campanyes, com la que fa poc ha volgut desacreditar l’informe de l'IPCC a dalt esmentat perquè es va detectar una errada en una data, cosa poc sorprenent en un document de 3.000 pàgines.

Val a dir que el títol copia el del mockumentary (documentari fictici) The Great Rock 'n' Roll Swindle (“La gran estafa del Rock’n’Roll”) sobre els Sex Pistols, en el qual qui va ser manager de la banda, Malcom McLaren, ens volia fer creure que tot havia estat un muntatge.

Sort que després de l’estafa tornarem al món real i tindrem el privilegi d’escoltar a en Martí Boada, que si que en sap molt del tema. La seva opinió? Ja el tenia clar fins i tot al 2003, al seu article  El canvi climàtic és irrefutable: “Invocar la necessària prudència científica (...) com fan els que qualifiquen de poc documentat el canvi climàtic, pot contribuir a donar ales als polítics en l'incompliment dels acords de Kyoto, uns acords destinats a prendre mesures urgents enfront del que és un problema de magnitud socioambiental sense precedents”.

Els Sex Pistols van ser reals, així com la seva música i tot el que van provocar (recomano al respecte la lectura del imprescindible “Rastros de carmín: Una historia secreta del siglo XX”) . El canvi climàtic produït per una activitat humana irresponsable, també.


Toni Mantis

Tota la informació sobre negociacions climàtiques a copenhagen2009.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada