18 de maig del 2012

Springsteen porta a Barcelona el seu compromís polític

Anit, amb el Boss a l'Estadi Olímpic de Barcelona!

El concert del 17 de maig, "reconstruït" a partir dels vídeos penjats a youtube! 

(també podeu "reviure" el concert escoltant els temes que van sonar, en aquesta llista de spotify, en les seves versions discogràfiques)

Primer, mal rotllo a l'entrada: algú havia decidit que els 50.000 assistents havíem d'entrar per la mateixa i única porta. Resultat: a l'hora prevista (21.00 h.) més de la meitat de la gent estàvem encara fora. Gairebé una hora després la cua a penes havia avançat i, com el començament no es podia allargar gaire més, es va decidir accelerar l'entrada, amb la qual cosa vam entrar en gairebé estampida mentre sonava Last Dance en homentatge a Donna Summer i l'E Street Band atacava el Badlands!.

Si l'excusa era la "seguretat", quedi clar que milers de persones van entrar sense cap control, i amb el risc de que es produís algun incident.

Anant al que importa, Springsteen i la seva banda ens van donar el que esperàvem i una mica més. El só va anar millorant durant l'actuació (al començament era una mica caòtic, com la nostra entrada), i les pantalles gegants, d'una resolució impressionant, ens apropaven els músics amb una sensació de gran realisme, com si els tinguéssim a tocar de mà.

El repertori va girar al voltant del missatge compromès del Wrecking Ball, que va aportar 6 temes. 

Com a Sevilla, Springsteen va fer una declaració política, aquesta vegada en català«a Amèrica hem tingut uns temps dolents, hem perdut les feines i les cases. Sé que a Catalunya ha estat encara pitjor. Dedico aquesta cançó als indignats del 15-M i als que lluiten a Catalunya». El tema dedicat va ser novament Jack of All Trades. Veure nota més avall.

La resta, bó i variat (set list complet al final del post): dues estrenes de la gira (les festives i riberenques You Can look (But You Better Not Touch i Hungry Heart), clàssics populars (Thunder Road, The River, The Promised Land, Bobby Jean, No Surrender, Out In The Street, Born To Run, Born In The U.S.A.), clàssics més foscos (Johnny 99, Youngstown) i, com a gran sorpresa, una versió del Prove It All Night tal como la tocava als seus llegendaris concerts del 78, amb una llarga i finalment furiosa introducció de guitarres i teclats (amb aires de Because The Night...), que ens va deixar bocabadats fins que vam esbrinar què era això!

I el final, l'habitual de la gira: un Tenth Avenue Freeze Out que, en el moment en que Bruce canta la línia "And The Big Man joined the band..." (El Gran Home es va unir a la banda...) s'atura en sec i dona pas a una succesió d'imatges del Clarence Clemons, al que vam homenatjar com s'ho mereix.

Tres hores i 8 minuts de concert. Que es van passar volant. Que ens van recarregar energies per a una bona temporada!


Llista al YouTube amb vídeos gravats pels assistents al concert d'anit

#15M | Jack of All Trades

El tema parla de... 
"La idea es transmitir la sensación de abandono que hay en el trabajador, el obrero, que vale para todo y al mismo tiempo no vale para nada, dominado y a la suerte de los caprichos e intereses de capataces y hombres más poderosos que él.
“El banquero crece más gordo, el trabajador crece más delgado, todo ocurrió antes, todo ocurrirá otra vez, soy un multiusos”, canta." Fernando Navarro
Nota: "Jack of all trades", término que el autor de la nota anterior traduce como "multiusos" es el equivalente al "aprendiz de todo, oficial de nada" castellano. Traducción (propia) de las dos últimas estrofas:

A veces imagino el mañana empapado en dinero y sangre 
Soportamos la seguía, aguantaremos la inundación
Llega un nuevo mundo, puedo ver su luz
Soy el aprendiz de todo, nos irá bien

Coge lo que tengas, y aprende a utilizarlo
Toma lo viejo y déjalo como nuevo
Si tuviera un arma, encontraría a esos hijos de puta 
Y les dispararía sin previo aviso
Soy el aprendiz de todo, nos irá bien

(Now sometimes tomorrow comes soaked in treasure and blood 
Here we stood the drought, now we'll stand the flood 
There's a new world coming, I can see the light 
I'm a Jack of all trades, we'll be alright 

 So you use what you've got, and you learn to make do 
You take the old, you make it new 
If I had me a gun, I'd find the bastards and shoot 'em on sight 
I'm a Jack of all trades, we'll be alright 
I'm a Jack of all trades, we'll be alright) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada